Gdzie do dentysty w Zabrzu? - Dobry dentysta

gabinet dentystyczny zabrze

Czy dieta ma coś wspólnego ze zdrowymi zębami?


Często w mediach słyszy się reklamy danego produktu spożywczego lub suplementu diety, który gwarantuje zdrowe, mocne włosy i paznokcie oraz gładką, jedwabistą skórę. Nasuwa się więc pytanie – czy dieta

 Gdzie do dentysty w Zabrzu? - Dobry dentysta gabinet dentystyczny zabrze
ma również wpływ na kondycje zębów? Prawdą jest, że dobrze dobrana i zbilansowana dieta ma ogromny pozytywny wpływ na cały organizm, nie powinno więc dziwić, że dotyczy to też zębów. Jest cała masa produktów, które są szkodliwe dla szkliwa, przez co zęby stają się słabsze i bardziej podatne na próchnicę. Część produktów nie ma wpływu na kondycję zębów, ale mogą pozostawiać przebarwienia, jak np. kawa czy czarna herbata. Istnieje także grupa produktów mająca pozytywny wpływ na uzębienie, jak rooibos, który zawiera fluor, czy ziele czystka.


Przyczyny zjawiska

Choroby dziąseł mogą się rozwinąć u wszystkich, jednak są pewne grupy ryzyka. Nie zawsze powodem wystąpienia stanu zapalnego jest zaniedbanie.

Czasem to prostu "taki urok" pacjenta. Bardzo duże znaczenie ma po prostu czynnik genetyczny, a jak wiemy nie można temu zapobiec. Jedyną rzeczą, którą można zrobić to po prostu poświęcenie szczególnej uwagi swoim zębom i częstsze wizyty u dentysty w celu usunięcia kamienia nazębnego.

Duże znaczenie ma też po prostu to jaką mamy odporność na infekcje bakteryjne. Jeżeli ogólnie nasz system immunologiczny jest osłabiony, to ryzyko wystąpienia paradontozy jest wyższe.

Jak widać, nie zawsze przyczyną jest po prostu zaniedbanie. Czasem na rozwój choroby na mamy większego wpływu.


Co warto wiedzieć o próchnicy?


Próchnica – coraz częstsza przypadłość ludzi, zwłaszcza wśród dzieci i młodzieży, jest zmorą wielu stomatologów. Czym jednak naprawdę jest próchnica i w jaki sposób powstaje? Jest to bakteryjna choroba zakaźna atakująca tkanki twarde zęba. Jest powodowana działaniem kwasów wytworzonych przez bakterie w płytce nazębnej podczas metabolizmu cukrów. Innymi słowy im więcej cukrów przyjmujemy tym gorzej dla naszych zębów. Można wyróżnić cztery główne czynniki przyczyniające się do powstawania próchnicy – bakterie, cukry, podatność zębów oraz czas. Jednak nawet jeśli wszystkie cztery będą miały miejsce, nie oznacza to wcale, że próchnica się pojawi. Podatność zębów na próchnicę jest cechą indywidualną, wynikającą zarówno z genetyki, jak i z otoczenia, w którym ktoś dorastał.